BACK

Yπερβαίνοντας την πραγματικότητα

To ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ  Α.Μ.Κ.Ε. σας καλωσορίζει στην ομαδική έκθεση «Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα: Το θεατρικό κοστούμι ως πεδίο εκτύπωσης» με έργα των Κυριάκου Θεοχάρους, Μάγδας Καραμπουρνιώτη, Βαλεντίνης Μαυροδόγλου, Λένας Μητσολίδου, Ιωάννη Μονογυιού, Έλενας Προβατά, Βανέσσας Τουζλούκωφ, Γεώργιου Τρικκαλιώτη και της Ippolita Valentinetti, που παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης ETCH INK από τις 10 Φεβρουαρίου έως 5 Μαρτίου 2022. Εννέα σύγχρονες/οι εικαστικοί δημιουργοί διερευνούν τα όρια των καλλιτεχνικών μέσων και τις δημιουργικές γέφυρες επικοινωνίας που διανοίγονται ανάμεσα σε θεατρικο κοστούμι και χαρακτικό τύπωμα.

Το θεατρικό κοστούμι ως πεδίο εκτύπωσης, γίνεται επιφάνεια πειραματισμού για τη χαρακτική η οποία αποτυπώνει σ’ αυτό, την δική της ιδιαίτερη γραφή και αφήγημα. Εκκινώντας από το θεατρικό ένδυμα, ως απαραίτητο εργαλείο της δραματουργίας και σημείο πύκνωσης των νοημάτων, των προθέσεων και της αισθητικής μιας παράστασης, οι καλλιτέχνιδες/ες πειραματίστηκαν με ποικίλα υλικά και μικτές τεχνικές, τις δημιουργικές συναρμογές τους, τις υφές, το μελάνι και τις αποτυπώσεις του πάνω σε ύφασμα και σε άλλες επιφάνειες, εξερευνώντας συσχετίσεις και δυναμικές που μπορούν να ανακύψουν μεταξύ αυτών. Μέσα από τη συνομιλία  θεατρικού ενδύματος και χαρακτικής, αναδύεται μια ιδιότυπη γλώσσα ικανή να αποκαλύψει νέες παραστάσεις, εννοιολογήσεις και συσχετίσεις μεταξύ των δύο καλλιτεχνικών μέσων, αλλά και να δημιουργήσει ένα πεδίο πειραματισμού και σύγκλισης των διαφορετικών τους γλωσσών.

Στην έκθεση Υπερβαίνοντας την πραγματικότητα προσεγγίζεται η σχέση θεατρικού κοστουμιού-χαρακτικής μέσα από την επιλογή ενός θεατρικού χαρακτήρα, ο οποίος μέσα σε συνθήκες απαιτητικές και κρίσιμες, κατόρθωσε να πραγματοποιήσει ένα κυριολεκτικό ή ψυχολογικό άλμα υπερκεράζοντας εξωτερικά δεσμά ή εσωτερικά αδιέξοδα, κοινωνικά, θρησκευτικά και τα εκάστοτε στερεότυπα, οι επιλεγμένοι χαρακτήρες χαράσσουν τη δική τους μοναδική γραμμή, κάνοντας τελικά μια κάποιου είδους υπέρβαση για να ξαναβγούν στο φως πιο απελευθερωμένοι, και σε ορισμένες περιπτώσεις πιο δυνατοί από πριν. Τα έργα που παρουσιάζονται είναι αποτέλεσμα μικτών τεχνικών, παραδοσιακών αλλά και ψηφιακών τεχνικών εκτύπωσης, έτσι ώστε τελικά να μπορούν να διαβαστούν μέσα από πολλά ερμηνευτικά επίπεδα. Η έκθεση αυτή διερευνά τις πολλαπλές, δημιουργικές δυνατότητες που απορρέουν μέσα από τη συνομιλία χαρακτικής, θεατρικού ενδύματος και θεατρικού χαρακτήρα, όταν αυτά συναντώνται υλικά και πραγματώνονται εικαστικά.

 

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες: Κυριάκος Θεοχάρους, Μάγδα Καραμπουρνιώτη, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Λένα Μητσολίδου, Ιωάννης Μονογυιός, Έλενα Προβατά, Βανέσσα Τουζλούκωφ, Γεώργιος Τρικκαλιώτης, Ippolita Valentinetti.

Επιμέλεια έκθεσης: Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Γεώργιος Τρικκαλιώτης

Συντονισμός & κείμενα: Βάσια Μαγουλά

 

Στο πλαίσιο της έκθεσης “Yπερβαίνοτας την πραγματικότητα” πρόκειται να πραγματοποιηθεί μια σειρά από performances στο ETCH INK μέσα στον Φεβρουάριο, οι ημερομηνίες διεξαγωγής των οποίων θα ανακοινωθούν μέσα από τις σελίδες του  ETCH INK και του ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ στα κοινωνικά δίκτυα.

__________________________________________________________________________________________________

Χώρος τέχνης ETCH INK

Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός, Αθήνα

Εγκαίνια:

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2022, 18.30-22.30

Διάρκεια έκθεσης:

10 Φεβρουαρίου – 5 Μαρτίου 2022

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 17.00- 21.00

Σάββατο 11.00 – 15.00

 

*Κατά την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο της έκθεσης τηρείται η χρήση μάσκας προστασίας καθώς και όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

elGreek