Η απελευθέρωση
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΡΓΟΥ

232

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ

Η απελευθέρωση

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ
Ο λαός της Αθήνας κρατώντας σημαίες και πλακάτ πανηγυρίζει στους δρόμους την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς.
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΑ
1944
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΜΗΤΡΑΣ
10,5cm x 15cm
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΧΑΡΤΙΟΥ
Νο ΜΗΤΡΕΣ
1
Tirage
100
ΔΟΚΙΜΙΑ
10
ΕΚΔΟΤΗΣ
Βάσω Κατράκη. Το έργο τραβήχτηκε στο χέρι και εκτυπώθηκε στο πιεστήριο του ΚΧΑ (Κώστα Παρθένη 4 , Αθήνα).
ΤΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
ΑΘΗΝΑ, ΚΧΑ.
ΣΚΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
Για την ενίσχυση του συλλόγου ΕΘΝΑ
ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΚΤΗΣΗΣ
Επειδή εκτυπώθηκε στο ΚΧΑ.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αποτελεί την πρώτη εκτυπωτική δουλειά του ΚΧΑ. Οι μήτρες χαράχτηκαν από την Βάσω Κατράκη στην νεότητά της κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής 1943 – 1945. Η Βάσω έρχεται στο εργαστήριο του ΚΧΑ με προτροπή της φίλης και συγκρατούμενής της Ελένης Καμουλάκου. Αποφάσισε την επανέκδοση αυτών των 7 όρθιων ξύλων που επιλέγει για την ενίσχυση αναξιοπαθούντων γυναικών της αντίστασης, το 1977. Τα έργα εκτέθηκαν στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων το 1977 στην ομαδική έκθεση :”Η Γυναίκα στην Αντίσταση”
ΥΛΙΚΟ ΜΗΤΡΑΣ
χειροποίητο, υπόλευκο λεπτό χαρτί ξυλογραφίας (ριζόχαρτο)
ΕΠΙΓΡΑΦΕΣ ΚΑΙ ΣΗΜΑΤΑ
Φέρει την ανάγλυφη, ξηρή εγγυητική σφραγίδα του ΚΧΑ στην πίσω πλευρά του έργου ενώ στην εμπρός -κάτω αριστερά από την εικόνα- φέρει την κόκκινη σφραγίδα ΕΘΝΑ (ΕΘΝΙΚΉ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ) . Πρόκειται για σφραγίδα που επινόησε η καλλιτέχνης για διαχωρίσει αυτήν την έκδοση απο παλαιότερες εκτυπώσεις των έργων αυτών.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Άνευ
ΑΝΑΦΟΡΕΣ
Μαρτυρίες Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή. Το έργο παρουσιάστηκε στην έκθεση Γυναίκα στην Αντίστασηστο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στον κληρονόμους της Βάσως Κατράκη, το ΚΧΑ διατηρεί τα δικαιώματα έκθεσης και ανάρτησης στο διαδίκτυο.
ΨΗΦΙΑΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ
elGreek