BACK

Άγριο Θηρίο | Αναστασία Κωνσταντάκου

To ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. σας καλωσορίζει στην έκθεση χαρακτικής της Αναστασίας Κωνσταντάκου με τίτλο Άγριο Θηρίο.

Η γνωστή εικαστικός και σκηνογράφος δημιουργεί εικόνες παράδοξες, συνδυάζοντας εικόνες οικοδομών υπό κατασκευή που όλοι βλέπουμε καθημερινά γύρω μας με την παρουσία άγριων ζώων μέσα σ ´αυτά. Εργοτάξια και βιομηχανικά τοπία γίνονται το αφιλόξενο σκηνικό φόντο που πλαισιώνει τις φιγούρες των ζώων, δημιουργώντας μία αίσθηση εγκλωβισμού και αλλοτρίωσης. Ο άνθρωπος, παρόλο που δεν απεικονίζεται στο έργο της Κωνσταντάκου, υπονοείται μέσα από την επέμβαση και το αποτύπωμά του που γιγαντώνεται στο φυσικό περιβάλλον, κερδίζοντας με την απληστία και την μπουλντόζα του τον τίτλο του Άγριου Θηρίου.

Όπως σημειώνει η ίδια η χαράκτρια: “Στην απεικόνιση αυτής της ανέφικτης συνθήκης, της ύπαρξης των ζώων στο ανοίκειο περιβάλλον της συνεχούς επέκτασης και «ανάπτυξης», αποτυπώνεται η μελαγχολία του κοινού δυστοπικού μέλλοντός τους με το ανόητο και αλαζονικό ανθρώπινο είδος. Το είδος που θέλει να αποδείξει πως ο πλανήτης του ανήκει, ενώ η μοίρα του είναι κοινή με αυτήν των πλασμάτων που είτε εκτοπίζει, είτε μεταβάλλει το περιβάλλον τους σε κλοιό απομόνωσης και απόγνωσής τους. Αυτά τα τοπία είναι η εικόνα μιας άνυδρης ζωής, και μια προτροπή για αναστοχασμό και αναζήτηση λύτρωσης. Διαφορετικά, σε ένα κόσμο «ατελείωτο», αέναα υπό κατασκευή, χωρίς όραμα και σκοπό, που μόνο τρώει από τις σάρκες του για να μεγαλώνει, η θηριωδία θα μοιάζει να είναι αποκλειστικά ανθρώπινο χαρακτηριστικό”.

Εξαιρετικής ποιότητας χαράξεις σε φύλλα λινόλεουμ, μικρών και μεγάλων διαστάσεων, εκτυπώνονται εμπνευσμένα στο λευκό χαρτί από την Αναστασία Κωνσταντάκου, σε μαυρόασπρες και  χρωματικές αποχρώσεις, επινοημένες έτσι, ώστε να αποδίδουν  ιδιαίτερη δραματικότητα στην θεματική της.

Η Αναστασία Κωνσταντάκου είναι εικαστικός και σκηνογράφος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών φοιτώντας στο εργαστήριο Ζωγραφικής του Γ. Μόραλη και στο εργαστήριο Σκηνογραφίας, Διακόσμησης και Διαφήμισης του Β. Βασιλειάδη. Η ενασχόληση της με την Χαρακτική ξεκίνησε το 2009 όταν ήρθε σε επαφή με τους καλλιτέχνες Δήμητρα Σιατερλή και Pino Pandolfini του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών. Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε εικοσιοκτώ ομαδικές στην Ελλάδα, Ιαπωνία, Ιταλία, Ισπανία, Κίνα, Ρουμανία και Τουρκία. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές καθώς και σε δημόσιους χώρους. Είναι μέλος του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος  (Ε.Ε.Τ.Ε.) και  της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών.

__________________________________________________________________________________________________

Χώρος τέχνης ETCH INK

Αργυρουπόλεως 16 και Κλεφτών & Αρματολών 20, Λυκαβηττός, Αθήνα

Εγκαίνια:

Παρασκευή 5 Nοεμβρίου 2021, 18.30-22.30

Διάρκεια έκθεσης:

5 Νοεμβρίου – 4 Δεκεμβρίου 2021

Ημέρες και ώρες λειτουργίας:

Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή, 17.00- 21.00

Σάββατο 11.00 – 15.00

 

*Κατά την είσοδο των επισκεπτών στον χώρο της έκθεσης τηρείται η χρήση μάσκας προστασίας καθώς και όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

elGreek