ΣΥΛΛΟΓΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ
Ύστερα από μια συλλεκτική και καλλιτεχνική πορεία σχεδόν μισού αιώνα, το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ, αριθμεί σήμερα περί τα 1500 έργα χαρακτικής από 160 καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τον χώρο κατά την πολυετή παρουσία του στην εγχώρια και ευρωπαϊκή εικαστική σκηνή. Πρόκειται για χαράκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι/ες είτε τύπωσαν τα έργα τους στο ΚΧΑ, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που τους προσέφερε το εργαστήριο, είτε ανέδειξαν τη δουλειά τους μέσα από το ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων ατόμων και φορέων του οργανισμού. Το Ιστορικό Αρχείο του κέντρου συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα έργα μέχρι και σήμερα.
Πιο αναλυτικά, το καλοκαίρι του 2021 ξεκίνησε η ανάπτυξη του αρχείου της συλλογής του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, η οποία μετά από μια καλλιτεχνική πορεία που ξεκινά από το 1977, αριθμεί σήμερα περί τα 1500 έργα χαρακτικής από 158 καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τον χώρο κατά την πολυετή παρουσία του στην εγχώρια και ευρωπαϊκή εικαστική σκηνή. Πρόκειται για χαράκτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι/ες είτε τύπωσαν τα έργα τους στο ΚΧΑ, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που τους προσέφερε το εργαστήριο, είτε ανέδειξαν τη δουλειά τους μέσα από το ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων ατόμων και φορέων του οργανισμού. Η συλλογή του κέντρου συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα έργα μέχρι και σήμερα.
Με την υποστήριξη και την αιγίδα από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ξεκίνησε η τεκμηρίωση, καταγραφή και αρχειοθέτηση του υλικού αυτού, με στόχο τη δημιουργία ενός ενιαίου φυσικού και ψηφιακού ιστορικού αρχείου. Σκοπός ήταν το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών να γνωρίζει τι έχει στην κατοχή του, πού βρίσκονται τα έργα των συλλογών του, να συγκεντρώσει και να διαφυλάξει πληροφορίες για τις συλλογές του, καθώς και να παρέχει πρόσβαση στους μελετητές και σε κάθε ενδιαφερόμενο για το υλικό της συλλογής της. Παράλληλα η ανάπτυξη του αρχείου της συλλογής του ΚΧΑ συνέβαλε στη διοργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την προετοιμασία των δημοσιεύσεων, στην αξιοπιστία των νέων τεχνολογιών για έκθεση και επικοινωνία, στην αξιοποίηση της γνώσης των συλλογών, στην καλύτερη φροντίδα των έργων της συλλογής, στην απόδειξη νομικής κυριότητας και στην εξασφάλιση της συνέχειας της πληροφόρησης.
Η τεκμηρίωση του αρχείου της συλλογής των έργων τέχνης πραγματοποιήθηκε συστηματικά με βάση κοινώς αποδεκτές προδιαγραφές, όπως αυτές έχουν συνταχθεί από εθνικούς και διεθνής οργανισμούς συμπεριλαμβανομένων του ICOM και της UNESCO. Η παρούσα τεκμηρίωση έγινε αποκλειστικά σε ψηφιακή μορφή, εξαιτίας του μεγάλου όγκου των πολιτιστικών πληροφοριών του και το αρχείο πλέον βρίσκεται σε ψηφιακή βάση δεδομένων. Με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση χώρου, επιτρέπει την εύκολη διατήρηση αντιγράφων ασφαλείας και την τακτική και συστηματική αποθήκευση της πληροφορίας καθώς και την γρήγορη αναζήτηση αρχείων και την ανάκληση εγγραφών.
Τα πεδία που χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις εγγραφές ήταν τα εξής: