BACK

BESTIARIUM OPEN CALL

ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΟΜΑΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ΖΩΟΛΟΓΙΟ

 

Το Χαρακτικό «ΖΩΟΛΟΓΙΟ ή BESTIARIUM 2020» αποτελεί την συνέχεια της προσπάθειας του ΚΕΝΤΡΟΥ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ μετά τις εκθέσεις «ΦΥΤΟΛΟΓΙΟ Ι & ΙΙ- HERBARIUΜ Ι & ΙΙ», που παρουσιάζονται αυτές τις μέρες στον χώρο τέχνης ΕΤCΗ ΙΝΚ στην Αθήνα, να συλλέξει πολλές, μικρές και μεγάλες, «φωνές» της σύγχρονης χαρακτικής σκηνής, φωνές εικαστικών που είναι ευαισθητοποιημένοι στην ευαλωτότητα της Πανίδας του πλανήτη ΓΗ.

Γι’ αυτό, απευθύνει μέσω διαδικτύου, ένα ανοιχτό κάλεσμα  γι’ αυτήν την δεύτερη εκθεσιακή φάση με εστίαση στην καταγραφή και ταξινόμηση της Πανίδας του πλανήτη Γη, προτεινόμενη μέσα από την χαρακτική γραφή. Το κάλεσμα απευθύνεται σε καλλιτέχνες όλων των χωρών της υφηλίου.

Ιχνηλατώντας παλιούς ταξινομικούς χάρτες ζώων που η χαρακτική, ως ιστορικά πρωτοπόρα γλώσσα της επικοινωνίας κατάθεσε στην διαδρομή της επιστήμης,  προτείνουμε σήμερα τις δικές μας εκδοχές εικόνας καταγραφής ζώων, χαράσσοντας και τυπώνοντας με υλικά και τεχνικές διαδικασίες που δεν βρίσκουμε πιά στο πεδίο της επικοινωνίας της εικόνας  αλλά μόνο στο πεδίο της τέχνης.

Η συστηματική ταξινόμηση είναι η πρακτική που χρησιμοποιεί η Βιολογία για την κατάταξη των έμβιων όντων. Χρησιμεύει στον διαχωρισμό , προς μελέτη, των ζωντανών οργανισμών που συναντώνται σε τεράστια ποικιλία στο φυσικό κόσμο: από τις πελώριες φάλαινες έως τα μικροσκοπικά βακτήρια.

BESTIARIUM ή ΖΩΟΛΟΓΙΟ, είναι η παρουσίαση ενός καταλόγου ταξινόμησης ζώων, υπαρκτών ή φανταστικών. Στην περίπτωσή μας , όπως συνέβη στις προηγούμενες εκθέσεις  του «ΦΥΤΟΛΟΓΙΟΥ Ι & ΙΙ- HERBARIUΜ Ι & ΙΙ», με την πρόταση:  Χαρακτικό «BESTIARIUM ή ΖΩΟΛΟΓΙΟ 2020» επιχειρούμε να δημιουργήσουμε έναν κατάλογο εικόνων ζώων . Η κάθε εικόνα ζώου μπορεί να «διηγείται εικαστικά», μέσα από την χαρακτική γλώσσα μια δική του διάσταση και ιστορία, εκείνη που ο κάθε χαράκτης επιλέγει να του αποδώσει.

Ιστορικά υπήρξαν χαράκτες που δούλεψαν με ξυλογραφίες ή χαλκογραφίες σειρά από ζώα και δημιούργησαν ένα δικό τους ΖΩΟΛΟΓΙΟ- BESTIARIUM, Συχνά,  το κάθε ζώο ή θηρίο ή μυθολογικό όν συνδεόταν με λέξεις , ιστορίες ή με κάποιο ηθικό δίδαγμα. βλέπε π.χ.«Bestiaire»  του Γκιγιόμ Απολινέρ (με τις ξυλογραφίες του Ραούλ Ντυφί.]

 


Περιγραφή Διαδικασίας και σημαντικές προδιαγραφές

  • Συμπληρωστε τη φόρμα αίτησης προσεκτικά ( ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ )
  • Στην έκθεση θα γίνουν δεκτά έργα όλων των τεχνικών της χαρακτικής ( χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία, μεταξοτυπία κτλ. ) τυπωμένα σε χαρτί χαρακτικής .
  • Θα προτιμηθούν τα έργα που εστιάζουν στην θεματική της καταγραφής και ταξινόμησης των ζώων, εντόμων, ερπετών, ιχθύων, θηλαστικών κλπ. &  όχι έργα στα οποία το κεντρικό θέμα είναι άλλο (π.χ.: όχι σε ένα τοπίο στο έχει συμπεριληφθεί το ζώο).
  • Τα ζώα μπορεί να είναι: ζώα υπαρκτά, φανταστικά, ζώα που έχουν εκλείψει ή ζώα παρμένα από την μυθολογία π.χ τέρατα όπως Σφίγγα, ή Άρπυα ή Μονόκερως κλπ.
  • Δεν προτιμώνται οι ΜΟΝΟΤΥΠΊΕΣ, δηλαδή προτιμώνται έργα που έχουν χαρακτική μήτρα και τη δυνατότητα επανεκτύπωσης.
  • Μέγιστη διάσταση του χαρτιού 22χ30 εκ. ( το χαρακτικό έργο θα πρέπει να είναι εκτυπωμένο σε διάσταση  αυτη τη διασταση η και μικρότερη αλλά όχι σε μεγαλύτερη )
  • Η αίτηση είναι δωρεάν , η συμμετοχή στην έκθεση έχει κόστος ( μόνο μετα την επιλογή σας )
  • Το κόστος συμμετοχής δεν επιστρέφεται
  • Τα έξοδα μεταφοράς βαραίνουν τον δημιουργό

 

ΟΣΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΘΑ ΕΝΗΜΕΡΟΘΟΥΝ ΜΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΜΑΙΛ.

Το κόστος συμμετοχής καλύπτει τα έξοδα του χώρου, εγκαίνια, πρωσοπικό,

δημιουργία υλικού προωθησης , δελτιο τύπου, επιμέλια έκθεσης και social media marketing .

κόστος συμμετοχής για ένα έργο : 55 ευρώ ( σε περίπτωση που θέλετε να υποβαλετε παραπάνω έργα κάνετε και τις ανάλογες αιτήσεις , αν επιλεχθούν 2 η παραπάνω έργα σας έχετε εκπτωση 10%.
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ!! ΜΕ ΛΑΤΙΝΙΚΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΔΙΑ, ΑΝΕΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΑΣ ΜΕ ΚΑΛΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΙ ΦΩΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΠΑΤΗΣΤΕ SUBMIT!
[wpforms id=”1858″]

elGreek