Βασική δραστηριότητα του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών- Παντολφίνι & Σιατερλή είναι η συνεργασία με εικαστικούς καλλιτέχνες για την έκδοση και εκτύπωση χαρακτικών έργων.

Αδιάκοπτα απο το 1977 μέχρι και σήμερα το εργαστήριο του Κέντρου Χαρακτικής δέχεται τις χαραγμένες μήτρες χαρακτών, ζωγράφων και γλυπτών. Μαζί τους τραβά τα πρώτα καλλιτεχνικά δοκίμια για να αποφασιστεί στη συνέχεια αυτό που θα επιλεγεί για να τυπωθεί όλη η σειρά (tirage). Αναρίθμητες σειρές χαρακτικών αντιτύπων έχουν περάσει απο τα έμπειρα χέρια και την ερευνητική ματιά των δημιουργών του εργαστηρίου.

Πολλοί καλλιτέχνες ανακαλύπτουν για πρώτη φορά τη μαγική διαδικασία της χάραξης και της τύπωσης στο φιλόξενο και δημιουργικό περιβάλλον του εργαστηρίου του Κέντρου Χαρακτικής με την καθοδήγηση και τεχνική υποστήριξη των Pandolfini & Σιατερλή. Δημιουργούν και ολοκληρώνουν χαρακτικά έργα και το εργαστήριο αναλαμβάνει την εκτύπωσή τους με σεβασμό, επιμέλεια και φροντίδα.

Κάθε νέο έργο και κάθε νέα συνεργασία ,για τους δημιουργούς του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών, αποτελεί μια νέα πρόκληση για ποιοτικά αποτελέσματα στο χαρακτικό αντίτυπο. Κάθε πρωτότυπο χαρακτικό αντίτυπο που τυπώνεται στο εργαστήριο φέρει την ξηρή σφραγίδα εγγύησης του εργαστηρίου Κ%Χ.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

* Το εργαστήριο Κ%Χ βρίσκεται στο Πολύγωνο, μόλις δέκα λεπτά απο το κέντρο της Αθήνας.

* Είναι προσβάσιμο με το λεωφορείο 224 και το τρόλεϊ 15.

* Διαθέτει όλο τον απαιτούμενο εξοπλισμό σε εγκαταστάσεις , εργαλεία και μηχανήματα για τη δημιουργία και την εκτύπωση χαλκογραφιών , ξυλογραφίας και λινόλεουμ διαστάσεων μέχρι 200χ100 εκατ.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Απόσπασμα απο το κείμενο της Δήμητρας Σιατερλή στον κατάλογο της έκθεσης “ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ , PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΉ –Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝΟΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ” 2008, Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

…Από τις πιο δύσκολες, τις πιο καίριες, αλλά και τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές της ζωής του Κέντρου Χαρακτικής, ήταν όταν ξεδιπλωνόταν η σχέση μας με τον καλλιτέχνη. Δύσκολες, γιατί είναι δύσκολο να βρίσκεσαι πλάι στον εικαστικό την ώρα της δημιουργίας, την ώρα της γέννας. Ο καθένας έχει τις ιδιαιτερότητές του που πρέπει να γίνουν σεβαστές. Χρειάζεται ευαισθησία και σεβασμός αυτής της στιγμής, που είναι συχνά στιγμή ανασφάλειας, αναποφασιστικότητας, γι’ αυτό και πιθανόν στιγμή εκνευρισμού, ανάγκης αποστασιοποίησης, ή ανάγκης διακριτικής βοήθειας. Αναλογίζομαι ποιες φορές δεν μπορέσαμε να χειριστούμε σωστά αυτή τη στιγμή και νοιώθω υπόλογη.

Πέρα, όμως, από κάποιες αμήχανες στιγμές, η επαφή μας με τους καλλιτέχνες που έρχονταν σ’ εμάς, γνωρίζοντας ότι έρχονται σ’ ένα εργαστήρι εικαστικών καλλιτεχνών, λειτούργησε θετικά, δημιουργώντας σχέση συμπαράστασης, συμμαχίας, φιλίας. Η κοινή επιθυμία να προκύψει έργο αξιόλογο, σαν πρώτο ζητούμενο, δημιούργησε πάντα ειλικρινή επικοινωνία.

Ένα άλλο σημαντικό ζητούμενο στη ζωή του εργαστηρίου, ήταν η θέλησή μας να αρνούμαστε την αντιγραφή έργων των καλλιτεχνών. Θέλαμε και θέλουμε να προκύπτουν αυθεντικά χαρακτικά έργα από το εργαστήρι μας. Δεν χαράξαμε ποτέ για κανέναν. Στη συνεργασία με τον κάθε εικαστικό, κρατούσαμε μια στάση ανοιχτής τεχνικής βοήθειας, παροχής των εργαλείων, των μέσων και της πολύχρονης εμπειρίας μας για την πραγματοποίηση του έργου και αναλαμβάναμε την εκτύπωση της σειράς. Όσες φορές χρησιμοποιήθηκε η φωτογραφική μέθοδος για να προκύψουν τα αποτελέσματα που ο εικαστικός επιθυμούσε, ήταν πάντα δηλωμένο. Κάθε έργο που προέκυπτε και προκύπτει από τη συνεργασία μας είναι άξιο να ονομαστεί πρωτότυπο χαρακτικό έργο.

Μέσα από τον πολύχρονο συγχρωτισμό μας με τους εικαστικούς που πλησίασαν το χώρο της χαρακτικής, αντιληφθήκαμε ότι «όλα δεν ταιριάζουν σε όλους». Έτσι, για μερικούς καλλιτέχνες, η έκφραση με τα χαρακτικά μέσα δεν έχει ούτε λόγο ύπαρξης, ούτε αποτελεί κίνητρο για άλλου είδους εικαστικά προχωρήματα. Ο εικαστικός τους λόγος, απλά χωράει αλλού. Αυτό δεν υποτιμά, ούτε τυποποιεί κανέναν. Υπήρξαν, λοιπόν, παραδείγματα ανθρώπων που συνεργάστηκαν μαζί μας για πολύ λίγο, πήραν αυτό που ήθελαν, ή που τους ζητήθηκε –λόγω παραγγελίας κάποιου φορέα– από τη χαρακτική και συνέχισαν την πορεία τους στην τέχνη όπως πρίν.

Για άλλους, αυτή η στιγμιαία βουτιά στο χαρακτικό εργαστήρι έγινε αφορμή να επιθυμήσουν κι άλλο κι ακόμα άλλο, αυτού του είδους την έκφραση και να επιστρέψουν, πολλές φορές, στη χαρακτική δοκιμασία, είτε οργανώνοντας ένα δικό τους προσωπικό εργαστήρι, είτε συνεργαζόμενοι με το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.