BACK

Εκλεκτικές Συγγένειες | Οδυσσέας Αννιτσάκης

To ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ  Α.Μ.Κ.Ε. σας καλωσορίζει στην ατομική έκθεση χαρακτικής του Οδυσσέα Αννιτσάκη με τίτλο «Εκλεκτικές Συγγένειες», που παρουσιάζεται στον χώρο τέχνης ETCH INK από τις 20 Ιανουαρίου μέχρι  τις 18 Φεβρουαρίου 2023.

Στην τέταρτη ατομική του έκθεση ο Οδυσσέας Αννιτσάκης αποτολμά μια συνομιλία ανάμεσα σε χαρακτική και ποίηση, επιδιώκοντας μια συνεχή αναζήτηση και πειραματισμό γύρω από τη φόρμα και τη θεματολογία του. Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη υπό τον τίτλο Πλοές, περιλαμβάνει έγχρωμες χαρακτικές συνθέσεις με πληθώρα διαφορετικών τεχνικών, καθώς και πειραματισμό ως προς το πλάσιμο της μορφής. Συντελώντας ένα είδος εισαγωγής του επισκέπτη στις ενότητες που έπονται, οι Πλοές πραγματεύονται μέσα από ένα νοσταλγικό πρίσμα την περιπέτεια και την περιπλάνηση.

Στην δεύτερη ενότητα Art Book-Καλοκαιρινή Σονάτα συγκαταλέγονται έξι χαρακτικά έργα που συνομιλούν με έξι ποιήματα τυπωμένα επίσης με χαρακτική διαδικασία. Η ενότητα αυτή με έργα που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης το καλοκαίρι του 2022, πραγματεύεται υπαρξιακές αναζητήσεις και ερωτήματα με έκδηλες αναφορές γύρω από το ζήτημα της θνητότητας και της φθοράς της ύπαρξης. Τέλος, η ενότητα Dark Room διερευνά πιο σκοτεινές και εσωστρεφείς πτυχές περιπλάνησης.  Όπως η κάθοδος στο υπόγειο ενός σπιτιού, οι συνθέσεις του καλλιτέχνη διευρευνούν το αναπάντεχο που ενέχει τη συνάντηση με το απροσδόκητο, το φόβο και τη λησμονημένη μνήμη. Η Μαριάνθη Παππά που προλογίζει την έκθεση σημειώνει: «Υπόγειο του σπιτιού, μπουντρούμι με φόβους και μυστικά ή και με αναπάντεχους ξεχασμένους θησαυρούς; Θέλει θάρρος να μπει η παρέα των παιδιών στο σκονισμένο υπόγειο, αλλά ίσως τους ανταμείψει η πρόκληση…Καλά καταχωνιασμένα, αραχνιασμένα μπαούλα μνήμης, εγκυμονούν ταυτόχρονα φόβο και διέγερση, ένα “μυρμήγκιασμα” στην πλάτη για όσα δεν έχουν καταφέρει να ειπωθούν ποτέ»

Ο Οδυσσέας Αννιτσάκης είναι εικαστικός και χαράκτης γεννημένος στην Αθήνα το 1965. Λόγω του επαγγέλματος του πατέρα του τα παιδικά του χρόνια τα μοιράζεται στις παρυφές του Γράμμου Ιωαννίνων και στα τότε σοκάκια της Αθήνας. Η εφηβεία γεμίζει με πολύμηνα ταξίδια στην Λατινική Αμερική, Αφρική, Ασία και Ευρώπη έως ότου συναντήσει την χαρακτική Τέχνη στο Oldenburg της Γερμανίας. Εκεί ζει και εργάζεται για μερικά χρόνια έως το 1998 και επιστρέφει στην Ελλάδα. Η εικαστική δημιουργία τον πλαισιώνει κυρίως μέσα από την τέχνη της χαρακτικής αλλά και τους πειραματισμούς στην ζωγραφική, γλυπτική, κατασκευές, μουσική και τελευταία την ποίηση. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και μέλος της Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικές εκθέσεις και έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις. Έργα του κοσμούν δημόσιες αλλά και ιδιωτικές συλλογές. Περισσότερα για το έργο του στον ιστότοπο www.anoart.gr.

__________________________________________________________________________________________________

Χώρος τέχνης ETCH INK

Αργυρουπόλεως 16, Λυκαβηττός, Αθήνα

Εγκαίνια

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023, 18:30 έως 22:30

Διάρκεια έκθεσης

Παρασκευή  20 Ιανουαρίου έως 18 Φεβρουαρίου 2023

Ημέρες & Ωράρια λειτουργίας

Τετάρτη – Πέμπτη – Παρασκευή 17.00- 21.00 & Σάββατο 11.00 – 15.00

Επικοινωνία

info@athens-printmaking.com

www.athens-printmaking.com

 

elGreek