ΔΗΜΗΤΡΑ ΣΙΑΤΕΡΛΗ

εικαστικός καλλιτέχνης, (ζωγράφος, χαράκτρια, γλύπτρια).

Γεννήθηκε το 1952 στο Άργος Αργολίδας.

Σπουδές: Πτυχίο στη Ζωγραφική και στη Διακόσμηση Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Μπολώνια , (1971-1977).

Ιδιαίτερη δραστηριότητα στο χώρο της Χαρακτικής: το 1977 ιδρύουν με τον Pino Pandolfini, το “Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών-Pandolfini & Σιατερλή”, ένα ανοιχτό εργαστήριο πού συνεργάζεται με καλλιτέχνες, πολιτιστικούς οργανισμούς, γκαλερί, πινακοθήκες και μουσεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό για εκδόσεις, εκτυπώσεις, σεμινάρια και εκθέσεις χαρακτικής.

Στην εικαστική της παραγωγή ασχολείται με όλα τα είδη της τέχνης και πειραματίζεται με διάφορα υλικά τεχνικές και τεχνολογίες. Ιδιαίτερη είναι η δραστηριότητά της στις εικαστικές επεμβάσεις σε εσωτερικούς και έξω χώρους και η πραγματοποίηση εικαστικών δρώμενων με τη συμβολή και άλλων μορφών τέχνης.

Εκθέτει έργα της από το 1975 σε ατομικές παρουσιάσεις (35) και συμμετέχει σε ομαδικές ελληνικές και διεθνείς διοργανώσεις.

Δίδαξε “Χαρακτική & Έντυπη Τέχνη” στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας (2010 – 2016). Διδάσκει Χαρακτική στους κύκλους σεμιναρίων του Κ%Χ από το 1990.

Ασχολείται με την διοργάνωση και συντονισμό εικαστικών εκθέσεων.

Eίναι ιδρυτικό μέλος της “Ομάδας Κέντρου Χαρακτικής”, της” Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών” και της ομάδας “Εν Φλώ”. Με τον Pandolfini δημιουργεί και διαχειρίζεται την πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ -PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ A.M.K.E. (2018)


PINO PANDOLFINI

Εικαστικός καλλιτέχνης (χαράκτης, ζωγράφος, γλύπτης).

Γεννήθηκε στην Gambettola (επαρχία Forli-Cesena)

  • Σπουδές: Παρακολούθησε χαρακτική και γλυπτική στα εργαστήρια των Mario και Carlo Leoni στην Bologna 1967-69.
  • Το 1969 εγγράφεται στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Bologna και το 1973 αποφοιτά με το πτυχίο της ζωγραφικής.
  • Το 1977 με την σύντροφό του Δήμητρα Σιατερλή ιδρύουν στην Αθήνα το «Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών – Pandolfini & Σιατερλή», ένα ανοιχτό εργαστήριο με την επιδίωξη να κάνει προσιτή την γλώσσα της Χαρακτικής, την ιστορική της διαδρομή στην τέχνη και τις ιδιαίτερα προνομιούχες ιδιότητες που την χαρακτηρίζουν σε ένα ευρύ περιβάλλον καλλιτεχνών και του κοινού. Ο Pandolfini συνεργάζεται με καταξιωμένους καλλιτέχνες σε εκτυπώσεις και εκδόσεις χαρακτικών έργων ενώ συγχρόνως οργανώνει με καλλιτέχνες συνεργάτες του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη
  • Στο εικαστικό του έργο πειραματίζεται με υλικά , τεχνικές και τεχνολογίες και δημιουργεί μια μεγάλη σειρά χαρακτικών έργων. Ιδιαίτερη δραστηριότητα σημειώνει στις εγκαταστάσεις- γλυπτά εγκατεστημένες σε ιδιωτικό και σε δημόσιο χώρο όπως είναι π.χ. η μεγάλη «Τριήρης» 1999, στο Τμήμα Λιμενικών έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου ή το κινούμενο γλυπτό « Ίχνος τροχού» 2001 στο 14ο χιλ. της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας κατά μήκος του κτιρίου «Αργυρομεταλευμάτων & Βαρυτίνης».
  • Από το 1972 εκθέτει σε πολλές ατομικές παρουσιάσεις αλλά και σε ομαδικές εκθέσεις καθώς και συμμετέχει σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις όπως π.χ. το 1997 στην ΧΙΧ Μπιενάλε Αλεξάνδρεια της Αιγύπτο (Ιταλικό περίπτερο) ή το 2014 στην Μπιενάλε της Βενετίας στο ιταλικό περίπτερο επίσης.
  • Ο Pino Pandolfini διδάσκει χαρακτική σε εικαστικούς και ενδιαφερόμενους στους σεμιναριακούς κύκλους του Κέντρου Χαρακτικής Αθηνών από το 1980.
  • Είναι συνιδρυτής με την Δήμητρα Σιατερλή της πολιτιστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε.» (2018), καθώς και ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Κέντρου Χαρακτικής» (1989) και της «Ένωσης Ελλήνων Χαρακτών» (1987).

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΞΙΑΡΧΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Γιώργος Ταξιαρχόπουλος είναι ζωγράφος και πιστοποιημένος ειδικός Τέχνης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς με την διεθνή πιστοποίηση “Arts” από την Swiss Approval International. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας Ζωγραφική, με μεταπτυχιακό στις “ψηφιακές μορφές τέχνης” και είναι υποψήφιος διδάκτωρας στην Διδακτική της Τέχνης. Επίσης, σπούδασε δίπλα στον Christian Boltanski ως υπότροφος του οργανισμού LVMH στην Ακαδημία Τεχνών του Παρισιού. Υπήρξε 13 χρόνια ο υπεύθυνος διακίνησης & ασφάλισης έργων τέχνης στην Αρτ-Αθήνα ενώ τα τελευταία χρόνια συνεργάστηκε ως Σύμβουλος και υπεύθυνος διακίνησης & ασφάλισης έργων τέχνης στην Αρτ-Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει στη διοργανωτική ομάδα του Platforms Project της Άρτεμις Ποταμιάνου. Έχει οργανώσει ως γενικός διευθυντής την ιστορική έκθεση του ΕΕΤΕ, “η ανθρώπινη μορφή στην τέχνη” που έγινε το 2010 στην Τεχνόπολη, στο Γκάζι με 2000 συμμετέχοντες καλλιτέχνες και περισσότερα από 4000 έργα τέχνης. Έχει υπάρξει υπότροφος του ΙΚΥ για μεταπτυχιακό στην Ελλάδα, του Ιδρύματος Β& Ε Γουλανδρή για την Ιαπωνία, του CCA Kitakyushu Scholarship Committee και του Croatian Cultural Alliance Scholarship Committee. Έχει βραβευθεί με το 8o διεθνές βραβείο LVMH για νέους καλλιτέχνες και το 1ο βραβείο του ιδρύματος Γ&Ζ Σπυροπούλου. Υπήρξε προτεινόμενος το 2007 για το εθνικό περίπτερο της Ελλάδας στην 52η Μπιενάλε Βενετίας με το έργο (10΄΄). Έχει επιμεληθεί σειρά εικαστικών εκθέσεων, ομαδικών και ατομικών, και έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το φεστιβάλ Δράμας, το Rencontres Internationales, κ.α από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος στο Culture Action Europe, European Culture Forum, ΔΙΑΖΩΜΑ, ΕΕΤΕ, ΣΚΕΤΚΕ.


ΒΑΛΕΝΤΙΝΗ ΜΑΥΡΟΔΟΓΛΟΥ

Η Βαλεντίνη Μαυρόδογλου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989. Το 2007 ξεκίνησε τις σπουδές της πάνω στον κλάδο της ενδυματολογίας στην Pan-Sic. Συνέχισε με σπουδές στις γραφικές τέχνες στο ΙΕΚ Praxis για να αποφοιτήσει από την Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα, με καθηγητές την Δήμητρα Σιατερλή στην χαρακτική και τον Γίαννη Καστρίτση στη ζωγραφική. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην Gallery Myro ( 2015, 2017 ) στη Θεσσαλονίκη, στο OiaVineyart ( 2017 ) στη Σαντορίνη και στο etch / ink 2018 στην Αθήνα .
Έχει επίσης λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις( QUAR-T, ART IS HARD 10, Τεχνοστοιχεία, Νέα Ελληνική Χαρακτική, 7η Biennale φοιτητών Σχολών Καλών Τεχνών, 4rd ATHENS PRINT FEST, κ. α. )