BACK

Οpen Call 2022

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε χαράκτες, εικαστικούς και καλλιτεχνικές ομάδες για την υποβολή προτάσεων συμμετοχής στην έκθεση χαρακτικής με θέμα Self Portrait (Αυτοπροσωπογραφίες καλλιτεχνών) που θα πραγματοποιηθεί το 2023.

Οι καλλιτέχνες ανέκαθεν αναζητούσαν τρόπους έκφρασης και αποτύπωσης του εαυτού. Ανατρέχοντας στην ιστορία της τέχνης, εντοπίζονται εκφάνσεις αυτής της εικαστικής αναζήτησης στην ιστορική ζωγραφική παράδοση της προσωπογραφίας, την μετέπειτα διάδοση της φωτογραφίας κατά τον 19ο αιώνα, αλλά και την κυριαρχία των selfies ως τάση της σύγχρονης εποχής. Η αυτοπροσωπογραφία αποτελεί επαναλαμβανόμενο θέμα ανά τις εποχές, φέρνοντας τον εαυτό και τη μορφή του καλλιτέχνη στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής αναζήτησης και του εικαστικού πειραματισμού. Συχνά μπορούν να θεωρηθούν ως μελέτες πάνω στην ανάπτυξη του προσωπικού ύφους και της γραφής ενός καλλιτέχνη, καθώς επίσης και ως μέσο αυτοπαρατήρησης και ενδοσκόπησης. Ποια είναι η σχέση ανάμεσα στην αλήθεια του πορτραίτου και την αλήθεια του δημιουργού; Ποια ανάγκη μας ωθεί στην εικαστική απόδοση του εαυτού και της εικόνας μας; Ζητήματα που αναδύονται μέσα από την πρακτική αυτή, συνδέονται άμεσα με οικεία θέματα όπως το προσωπικό βίωμα, την ταυτότητα και τους πολλαπλούς ρόλους που καλούμαστε να υποδυθούμε, την αντίληψη και τη βαθύτερη κατανόηση του σώματος, την καταβύθιση στην μνήμη και στις άδυτες πτυχές του ψυχισμού.

Ιδωμένο μέσα από ένα κοινωνικό πρίσμα, το αυτοπορτρέτο του καλλιτέχνη βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την εποχή εντός της οποίας γεννιέται, φέροντας το στίγμα, τον παλμό και τα σύγχρονα διακύβευματα αυτής. Η πρακτική της αυτο-σκηνοθεσίας, εμφανίζεται αρκετά συχνά στην τέχνη για να αποκαλύψει πέρα από το ατομικό βίωμα και τις αθέατες πτυχές της τρεχουσας πραγματικότητας, ή και να λειτουργήσει ως μέσο υπέρβασης αυτής σε στιγμές περιορισμού. Τι μας αποκαλύπτει άραγε ένα αυτοπορτρέτο που δημιουργήθηκε σε συνθήκη απομόνωσης και εγκλεισμού εν μέσω της πανδημίας του Covid-19, για το ατομικό και συλλογικό μας σώμα; Εκτός από το προσωπικό αφήγημα, η απόδοση του εαυτού στην τέχνη μπορεί να ανοίξει οδούς προς οικουμενικές και συλλογικές αναζητήσεις, αντανακλώντας τις κοινωνικοπολιτικές αγωνίες που διαπνέουν την εκάστοτε εποχή, και καθιστώντας τελικά την αναπαράσταση του εαυτού και του σώματος περισσότερο πολιτική παρά αυστηρώς προσωπική υπόθεση.

Το Κ%X καλωσορίζει προτάσεις από το ευρύ φάσμα της χαρακτικής και των μεθόδων της, ενισχύοντας τον πειραματισμό και τον καλλιτεχνικό διάλογο γύρω από τις τεχνικές και τις εικαστικές αποτυπώσεις.

Οι επιλεγμένες προτάσεις θα εκτεθούν στο χώρο τέχνης ETCH INK, έδρα και εκθεσιακό χώρο του Κ%X, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου του 2023. Οι επίσημες ημερομηνίες της έκθεσης θα ανακοινωθούν μέσα στο 2022.

Προθεσμία Υποβολής

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 25 Oκτωβρίου 2022, συμπληρώνοντας τη διαδικτυακή φόρμας συμμετοχής.

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

Στην έκθεση γίνονται δεκτά έργα όλων των τεχνικών της χαρακτικής (χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία, μεταξοτυπία, τεχνική με μελάνι – ζάχαρη κτλ.) τυπωμένα σε χαρτί χαρακτικής. Δεν προτιμώνται οι μονοτυπίες, αλλά τα έργα που έχουν χαρακτική μήτρα και τη δυνατότητα επανεκτύπωσης. Οι ψηφιακές εκτυπώσεις δεν γίνονται δεκτές, παρά μόνο έργα που συνδυάζουν ψηφιακούς τρόπους εκτύπωσης με παραδοσιακές τεχνικές χάραξης και τυπώματος.

Τα έργα που υποβάλλονται δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις διαστάσεις 22 x 30 εκ. (μέγεθος χαρτιού). Αιτήσεις συμμετοχής για έργα μεγαλύτερα σε μέγεθος δεν θα γίνονται δεκτές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση δωρεάν συμπληρώνοντας την διαδικτυακή φόρμα συμμετοχής.

Κόστος συμμετοχής: 55 ευρώ+10 ευρώ μεταφορικά επιστροφής.

To κόστος συμμετοχής αφορά μόνο τους καλλιτέχνες που έχουν επιλεχθεί επιτυχώς μέσω του ανοιχτού καλέσματος και έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην έκθεση.

Oι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για περισσότερες από μια προτάσεις, συμπληρώνοντας ξεχωριστή αίτηση συμμετοχής για κάθε μια από αυτές. Σε περιπτωση που επιλεχθούν περισσότερα από ένα έργα, οι συμμετέχοντες επωφελούνται με έκπτωση -10% επί του συνολικού κόστους συμμετοχής στην έκθεση.

Το κόστος συμμετοχής δεν επιστρέφεται.

Το κόστος μεταφοράς των έργων καλύπτεται από τους καλλιτέχνες.

Το κόστος συμμετοχής στην έκθεση χρησιμοποιείται για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της γκαλερί, Των εγκαινίων, του έντυπου υλικού (αφίσες, προσκλήσεις κλπ.), Το γραφιστικό σχεδιασμό, την προώθηση της έκθεσης στα δίκτυα και το social media marketing καθώς, του προσωπικού και των invigilators.

Περισσότερα για το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ ιδρύθηκε από τους εικαστικούς Pino Pandolfini & Δήμητρα Σιατερλή και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1977 ως ένα ανοιχτό εργαστήριο για την Χαρακτική και την Τέχνη. Έχει στο ενεργητικό του πολλαπλές πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις και ανταλλαγές εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκτυπώσεις χαρακτικών έργων, εκδόσεις τέχνης, συνεργασίες με καλλιτέχνες, πολιτιστικά ιδρύματα, γκαλερί, σχολές και σχολεία, συστηματικά σεμιναριακά προγράμματα και μαθήματα. Η μακρά ιστορική διαδρομή του χώρου, περιλαμβάνει σημαντικές συνεργασίες με καλλιτέχνες και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες ενισχύουν την πολιτιστική διπλωματία και την εξωστρέφεια της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής. Υποστηρίζοντας τη συμμετοχικότητα στην δημιουργική διαδικασία και την προσωπική παρέμβαση του καλλιτέχνη, ο οργανισμός ενθαρρύνει την πηγαία και βιωματική παραγωγή χαρακτικών, αλλά και διεπιστημονικών έργων τέχνης.

Η Χαρακτική «συνομιλεί» με τις άλλες τέχνες, ενώ προβάλλεται στον κοινωνικό ιστό της πόλης σε συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και γκαλερί. Η Συλλογή Ιστορικού Αρχείου Ύστερα από μια συλλεκτική και καλλιτεχνική πορεία που ξεκινά από το 1977, το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ , αριθμεί σήμερα περί τα 1500 έργα χαρακτικής από 160 καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τον χώρο κατά την πολυετή παρουσία του στην εγχώρια και ευρωπαϊκή εικαστική σκηνή. Πρόκειται για εικαστικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι/ες είτε τύπωσαν τα έργα τους στο ΚΧΑ, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που τους προσέφερε το εργαστήριο, είτε ανέδειξαν τη δουλειά τους μέσα από το ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων ατόμων και φορέων του οργανισμού. Η συλλογή του Κέντρου συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα έργα μέχρι και σήμερα. Από το 2018, το K%X άνοιξε για το κοινό ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός εγκαινιάζοντας το χώρο τέχνης ETCH INK, στο κέντρο της Αθήνας. Το ETCH INK λειτουργεί ως έδρα και εκθεσιακός χώρος του Κ%Χ, αφιερωμένος στην Χαρακτική και την τέχνη, διοργανώνοντας σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις, διαλέξεις, προβολές και ερευνητικά προγράμματα για τη χαρακτική και τη σύνδεσή της με άλλες τέχνες. Μετά τις εκθέσεις Herbarium, Bestiarium I & II, η προσεχής έκθεση Self Portraits είναι η τέταρτη στη σειρά διεθνής έκθεση που διοργανώνει το Κ%Χ στο χώρο τέχνης ETCH INK.

Οι καλλιτέχνες που θα επιλεχθούν θα ειδοποιηθούν μέσω email και θα λάβουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία και την αποστολή των έργων.

Επικοινωνία

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο:

info@athensprintmaking.com γράφοντας “Self Portrait – Ονοματεπώνυμο” στο Θέμα του μηνύματος, είτε στέλνοντας μήνυμα μέσα από τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram.

elGreek