BACK

Σχέδιο Απόδρασης: 1984/2024 – Aνοιχτό Κάλεσμα προς καλλιτέχνες

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ Α.Μ.Κ.Ε. απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα σε χαράκτες, εικαστικούς και καλλιτεχνικές ομάδες για την υποβολή προτάσεων συμμετοχής στην έκθεση χαρακτικής με θέμα Σχέδιο Απόδρασης: 1984/2024 που θα πραγματοποιηθεί το χειμώνα του 2024 στο χώρο τέχνης ETCH INK.

Η έκθεση Σχέδιο Απόδρασης: 1984/2024 αποτελεί μια άμεση αναφορά στο σπουδαίο πολιτικό έργο του George Orwell, το οποίο περιγράφει με ενδελεχή τρόπο, τον τρομακτικό μηχανισμό του κράτους που ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις ζωές των πολιτών, μέσα από συστήματα παρακολούθησης, ελέγχου, πνευματικής και ψυχολογικής χειραγώγησης. Γραμμένο το 1949 για το μακρινό τότε 1984, το προφητικό μυθιστόρημα του Orwell αποτελεί μια προειδοποίηση το μέλλον του κόσμου που οδεύει προς την κατάργηση κάθε ελευθερίας του ατόμου, μέσα από την μεθοδική εφαρμογή μηχανισμών επιτήρησης, την διαστρέβλωση της πληροφορίας και τη συστηματική καλλιέργεια του φόβου. Στο δυστοπικό σύμπαν του 1984, η γλώσσα έχει αντικατασταθεί με την Νέα Ομιλία, ένα σύστημα “γλωσσοκάθαρσης” που αποσκοπεί στην σταδιακή παραποίηση των πραγματικών νοημάτων μέχρι το σημείο του ολοκληρωτικού αφανισμού των αρχικών εννοιών. Το μεγαλύτερο έγκλημα που μπορεί να διαπράξει κανείς, και περιέχει μέσα του όλα τα άλλα, είναι το Έγκλημα της Σκέψης. Έτσι, το κράτος προβαίνει σε παντός είδους πολιτικές εξουδετέρωσης του νου, προκειμένου να αφανίσει οποιαδήποτε προσωπική ελευθερία ή δυνατότητα αντίστασης στο ολοκληρωτικό καθεστώς που επιβάλλει. Η πρόθεσή του συνοψίζεται σε τρία απειλητικά συνθήματα: “Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΙΡΗΝΗ”, “Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΚΛΑΒΙΑ”, “Η ΑΓΝΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ”. Πόσο απέχει πραγματικά ο κόσμος και η πολιτική ρητορική του 1984 από το σήμερα, σαράντα χρόνια μετά;

Ενθαρρύνοντας τους καλλιτέχνες να αναστοχαστούν την σύγχρονη κοινωνικοπολιτική κατάσταση και τις αθέατες πτυχές της τρέχουσας πραγματικότητας, η έκθεση Σχέδιο Απόδρασης: 1984/2024 φιλοδοξεί να αποτυπώσει σενάρια και τρόπους απόδρασης, ενώ παράλληλα καλεί τους εικαστικούς να οραματιστούν και να καταθέσουν ένα διαφορετικό σχέδιο για το μέλλον. Αφήνοντας την δημιουργικότητα και τη φαντασία ελεύθερες να πειραματιστούν, η έκθεση αυτή αποτελεί μια πρόκληση και μια αναμέτρηση με το παρόν και το μέλλον που έπεται. Με όχημα τη γλώσσα της χαρακτικής, το Κ%Χ καλωσορίζει προτάσεις από το ευρύ φάσμα των τεχνικών και των μεθόδων της, αναζητώντας καλλιτεχνικές αποτυπώσεις που σκιαγραφούν διεξόδους διαφυγής προς νέες συλλογικές, εικαστικές αναζητήσεις.

Οι επιλεγμένες προτάσεις θα εκτεθούν στο χώρο τέχνης ETCH INK, έδρα και εκθεσιακό χώρο του Κ%X, μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουνίου του 2024. Οι επίσημες ημερομηνίες της έκθεσης θα ανακοινωθούν μέσα στο έτος.

 

Προθεσμία Υποβολής

Οι δηλώσεις συμμετοχής θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Oκτωβρίου 2023, συμπληρώνοντας τη  διαδικτυακή φόρμας συμμετοχής.

 

Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής

  • Στην έκθεση γίνονται δεκτά έργα όλων των τεχνικών της χαρακτικής (χαλκογραφία, ξυλογραφία, λιθογραφία, μεταξοτυπία κτλ.) τυπωμένα σε χαρτί χαρακτικής. Δεν προτιμώνται οι μονοτυπίες, αλλά τα έργα που έχουν χαρακτική μήτρα και τη δυνατότητα επανεκτύπωσης. Οι ψηφιακές εκτυπώσεις δεν γίνονται δεκτές, παρά μόνο έργα που συνδυάζουν ψηφιακούς τρόπους εκτύπωσης με παραδοσιακές τεχνικές χάραξης και τυπώματος.
  • Τα έργα που υποβάλλονται δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις διαστάσεις 22 x 30 εκ. (μέγεθος χαρτιού). Αιτήσεις συμμετοχής για έργα μεγαλύτερα σε μέγεθος δεν θα γίνονται δεκτές.
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση δωρεάν συμπληρώνοντας την διαδικτυακή φόρμα συμμετοχής.
  • Κόστος συμμετοχής: 55 ευρώ+10 ευρώ μεταφορικά επιστροφής.
  • To κόστος συμμετοχής αφορά μόνο τους καλλιτέχνες που έχουν επιλεχθεί επιτυχώς μέσω του ανοιχτού  καλέσματος και έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους στην έκθεση.
  • Oι καλλιτέχνες μπορούν να υποβάλλουν αίτηση για περισσότερες από μια προτάσεις, συμπληρώνοντας ξεχωριστή αίτηση συμμετοχής για κάθε μια από αυτές. Σε περιπτωση που επιλεχθούν περισσότερα από ένα έργα, οι συμμετέχοντες επωφελούνται με έκπτωση -10% επί του συνολικού κόστους συμμετοχής στην έκθεση.
  • Το κόστος συμμετοχής δεν επιστρέφεται.
  • Το κόστος μεταφοράς των έργων καλύπτεται από τους καλλιτέχνες.

Το κόστος συμμετοχής στην έκθεση χρησιμοποιείται για την κάλυψη των εξόδων λειτουργίας της γκαλερί, των εγκαινίων, του έντυπου υλικού (αφίσες, προσκλήσεις κλπ.). το γραφιστικό σχεδιασμό, την προώθηση της έκθεσης στα κοινωνικά δίκτυα και το social media marketing, καθώς και του προσωπικού.

 

Επικοινωνία

Οι καλλιτέχνες που θα επιλεχθούν, θα ειδοποιηθούν μέσω email και θα λάβουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία και την αποστολή των έργων τους.

Για οποιαδήποτε πληροφορία, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο:

info@athens-printmaking.com γράφοντας “Σχέδιο Απόδρασης: 1984/2024 – Ονοματεπώνυμο” στο Θέμα του μηνύματος, είτε στέλνοντας μήνυμα μέσα από τις σελίδες μας σε Facebook και Instagram.

__________________________________________________________________________________________________

Περισσότερα για το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ

Το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ- PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ ιδρύθηκε από τους εικαστικούς Pino Pandolfini & Δήμητρα Σιατερλή και λειτουργεί στην Αθήνα από το 1977 ως ένα ανοιχτό εργαστήριο για την Χαρακτική και την Τέχνη. Έχει στο ενεργητικό του πολλαπλές πολιτιστικές δράσεις, εκθέσεις και ανταλλαγές εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκτυπώσεις χαρακτικών έργων, εκδόσεις τέχνης, συνεργασίες με καλλιτέχνες, πολιτιστικά ιδρύματα, γκαλερί, σχολές και σχολεία, συστηματικά σεμιναριακά προγράμματα και μαθήματα. Η μακρά ιστορική διαδρομή του χώρου, περιλαμβάνει σημαντικές συνεργασίες με καλλιτέχνες και φορείς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες ενισχύουν την πολιτιστική διπλωματία και την εξωστρέφεια της εγχώριας καλλιτεχνικής σκηνής. Υποστηρίζοντας τη συμμετοχικότητα στην δημιουργική διαδικασία και την προσωπική παρέμβαση του καλλιτέχνη, ο οργανισμός ενθαρρύνει την πηγαία και βιωματική παραγωγή χαρακτικών, αλλά και διεπιστημονικών έργων τέχνης.

Η Χαρακτική «συνομιλεί» με τις άλλες τέχνες, ενώ προβάλλεται στον κοινωνικό ιστό της πόλης σε συνεργασίες με άλλους πολιτιστικούς φορείς και γκαλερί. Η Συλλογή Ιστορικού Αρχείου Ύστερα από μια συλλεκτική και καλλιτεχνική πορεία που ξεκινά από το 1977, το ΚΕΝΤΡΟ ΧΑΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ – PANDOLFINI & ΣΙΑΤΕΡΛΗ , αριθμεί σήμερα περί τα 1500 έργα χαρακτικής από 160 καλλιτέχνες, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με τον χώρο κατά την πολυετή παρουσία του στην εγχώρια και ευρωπαϊκή εικαστική σκηνή. Πρόκειται για εικαστικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι/ες είτε τύπωσαν τα έργα τους στο ΚΧΑ, χρησιμοποιώντας τα εργαλεία και την τεχνογνωσία που τους προσέφερε το εργαστήριο, είτε ανέδειξαν τη δουλειά τους μέσα από το ευρύ δίκτυο συνεργαζόμενων ατόμων και φορέων του οργανισμού. Η συλλογή του Κέντρου συνεχίζει να εμπλουτίζεται με νέα έργα μέχρι και σήμερα. Από το 2018, το K%X άνοιξε για το κοινό ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός εγκαινιάζοντας το χώρο τέχνης  ETCH INK, στο κέντρο της Αθήνας. Το ETCH INK λειτουργεί ως έδρα και εκθεσιακός χώρος του Κ%Χ, αφιερωμένος στην Χαρακτική και την τέχνη, διοργανώνοντας σεμινάρια, εργαστήρια, εκθέσεις, διαλέξεις, προβολές και ερευνητικά προγράμματα για τη χαρακτική και τη σύνδεσή της με άλλες τέχνες. Μετά τις εκθέσεις Self Portrait, Herbarium, Bestiarium I & II, η προσεχής έκθεση Σχέδιο Απόδρασης: 1984/2024 είναι η πέμπτη στη σειρά διεθνής έκθεση που διοργανώνει το Κ%Χ στο χώρο τέχνης ETCH INK.

elGreek